Producent
Dostępność
Jęczmień jary jest dość popularną rośliną uprawianą w Polsce. Ze zbóż jarych większą ilością obsiewanego areału odznacza się tylko uprawa kukurydzy. Wysiewany jest głównie na cele paszowe oraz coraz częściej na cele browarne. Znajduję swoje zastosowanie głównie w żywieniu trzody chlewnej i bydła. Chętnie jest wysiewany w mieszankach zbożowych.
JĘCZMIEŃ JARY
Nasiona jęczmienia jarego - kiedy siać?
Jęczmień jary charakteryzuje się krótkim okresem wegetacyjnym. Posiada duże wymagania glebowe dlatego, należy go wysiewać na glebach dobrych i bardzo dobrych o uregulowanym odczynie pH i dobrych zasobnościach glebowych. Jęczmień źle znosi niskie temperatury powietrza dlatego, powinien być wysiewany, gdy temperatura ustabilizuje się na granicy 5-8 °C. W południowo-zachodniej Polsce siewy jęczmienia jarego mogą rozpoczynać się nawet pod koniec lutego, a w Polsce północno-wschodniej na początku kwietnia.
Jęczmień jary do siewu
Wybierając nasiona jęczmienia jarego do siewu musimy zastanowić się na jaki cel chcemy uprawiać jęczmień. Istnieją dwa typy rzędowości jęczmienia: jęczmień dwurzędowy i wielorzędowy. Jęczmień dwurzędowy jest dedykowany pod uprawę jęczmienia z przeznaczeniem na cele browarne. Ziarno charakteryzuje się dobrym wyrównaniem i niską zawartością białka. Jęczmień wielorzędowy charakteryzuje się wyższym potencjałem plonowania i jest przeznaczany głównie na pasze.
Agrotechnicze warunki uprawy jęczmienia jarego
Najwyższe plony jęczmienia uzyskuje się na glebach zwięzłych, gliniastych, lessowych i pylastych. Dobre plony można również uzyskiwać na glebach lżejszych, lecz muszą charakteryzować się dobrą kulturą. Jęczmień browarny powinien być wysiewany na glebach żyźniejszych o wysokiej kulturze. Jęczmień jary nie powinien być wysiewany w glebę przesuszoną. Dobrymi przedplonami dla jęczmienia są rośliny okopowe, rośliny strączkowe, rzepak. Natomiast w przypadku siewu jęczmienia browarnego nie należy wysiewać go po roślinach strączkowych zostawiających po sobie duże ilości azotu w glebie.
Wczesną wiosną należy przeprowadzić włókowanie gleby ograniczające parowanie wody, a następnie przed siewem wykonać zabieg agregatem uprawowo siewnym mieszając z glebą nawozy i przygotowując łoże siewne. Siew wykonujemy na głębokość 3 cm, a gęstość siewu powinna wynosić od 300-500 ziaren m².
Nawożenie powinno być zbilansowane. Ważnym czynnikiem jest, aby nie stosować zbyt dużych dawek nawozów azotowych, które w nadmiarze powodują wyleganie łanu. Jęczmień przeznaczony na cele paszowe nawozi się azotem w dwóch dawkach. Pierwszą należy zastosować przed siewem, a drugą w fazie strzelania w źdźbło. W przypadku jęczmienia na cele browarne warto całą dawkę nawożenia azotowego zastosować przed siewem ponieważ, później podany azot wpływa na wzrost białka, który w tym przypadku jest niepożądany.
Najpopularniejsze odmiany jęczmienia jarego
Zmieniająca się sytuacja w rolnictwie, coraz większe wymagania rolników skłaniają hodowców do tworzenia coraz lepszych odmian przystosowanych do panujących warunków. Na rynku znajduje się wiele odmian dostosowanych do różnych warunków pogodowych i glebowych oraz przeznaczone do różnego celu. Rolnicy kierując się swoim doświadczeniem z poprzednich lat uprawy jęczmienia jarego wiedzą, które odmiany u nich sprawdzają się najlepiej. Najpopularniejsze odmiany powinny charakteryzować się wysokim i stabilnym plonowaniem, dużą zdrowotnością, odpornością na wyleganie oraz tolerancją na niekorzystne warunki glebowe. Odmiany najchętniej wybierane przez rolników to: Farmer, Radek, Teksas, Kucyk.
1. Farmer
- Wysoka masa 1000 ziaren - około 50g
- Wysoka gęstość ziarna 6/9
- Wysoka zawartość białka 6/9
- Podwyższona odporność na choroby grzybowe
- Toleruje niskie wymagania glebowe
2. Radek
- Posiada dobrą odporność na choroby grzybowe
- Niskie wymagania glebowe
- Charakteryzuje się dużym i ciężkim ziarnem
- Odznacza się wysoką zawartością białka
- Posiada średni termin kłoszenia
- Jest jedną z najwierniej plonujących odmian
3. Teksas
- Posiada dobrą odporność na wyleganie
- Charakteryzuje się krótkim źdźbłem (ok. 70 cm)
- Bardzo dobra odporność na suszę
- Wczesny termin kłoszenia
- Wysokie i stabilne planowanie
4. Kucyk
- Odmiana typowo pastewna
- Posiada wysoką zawartość białka o bardzo dobrej strawności.
- Wysoki potencjał plonowania, nawet w technologii średnio intensywnej
- Posiada dobrą odporność na wyleganie
- Polecana do uprawy na glebach lżejszych
- Bardzo dobra zdrowotność