Dostępność
PSZENICA JARA
Jest to pszenica mniej popularna od formy ozimej ze względu na większą zawodność w plonowaniu. Jej plusem jest większa wartość jakościowa ziarna, które jest przeznaczane przeważnie na cele młynarskie. Pszenica jara posiada wysokie wymagania wodne ze względu na słabo rozwinięty system korzeniowy, który w czasie długo panującej suszy nie jest w stanie zaspokoić potrzeb roślin w wodę. Pszenica jara powinna być wysiewana jak najwcześniej ponieważ, toleruje przymrozki, a wczesne siewy umożliwiają prawidłowe rozkrzewienie rośliny oraz zbudowanie silnego systemu korzeniowego pszenicy jarej. W ostatnich latach coraz popularniejsze jest traktowanie pszenicy jarej jako przewódki i wysiewanie jej w terminach późnej jesieni lub łagodnej zimy. Zwiększa to jej odporność na sytuacje z niedoborami wody oraz wpływa pozytywnie na plonowanie pszenicy jarej.
Dlaczego warto wybrać nasiona pszenicy jarej do siewu?
Wybór pszenicy jarej do siewu daje dużą elastyczność w terminie siewu. Jej możliwości termiczne umożliwienie prowadzenie klasycznego siewu wiosną oraz coraz popularniejszego w ostatnich latach siewu przewódkowego umożliwia rozłożenie prac w sezonie prac polowych. Ponadto jest to roślina, którą bez problemu można wysiewać po późno zbieranych z pola przedplonach takich jak buraki cukrowe czy kukurydza. Dobrze radzi sobie również po uprawie roślin motylkowych, ziemniaków czy rzepaku. Spadek plonowania jest odczuwalny w przypadku uprawy po zbożach z wyłączeniem owsa, którego uprawa ma znaczenie sanitarne da gleby. Istotnym plusem w siewie pszenicy jarej jest pozyskiwanie ziarna o wysokiej jakości, które jest chętnie pożądane przez zakłady młynarskie, i za które rolnik może uzyskać wyższą cenę.
Pszenica jara - zalecenia agrotechniczne
Uprawę gleby pod pszenicę jarą powinno się zacząć od uprawy głębokiej np. orka zimowa. Następnie należy zadbać o zaopatrzenie gleby w składniki pokarmowe. Jedna tona ziarna pszenicy jarej wraz ze słomą pobiera z gleby 28-30 kg azot, 12 kg fosforu, 22 kg potasu, 6 kg wapnia i 4 kg magnezu. Stosując nawożenie należy zbilansować je z ilością składników znajdujących się w glebie. Przed siewem należy starannie przygotować glebę, a następnie wykonać siew na głębokość 2-3 cm. Gęstość siewu pszenicy jarej zależy ściśle od odmiany. Średnio waha się ona w przedziale 400-450 szt/m². Nie warto zbyt mocno opóźniać siewu ponieważ, zazwyczaj wpływa to na spadek plonów. Wykonując przedsiewną uprawę gleby i siew warto zwrócić uwagę na uwilgotnienie gleby. Zbyt duże uwilgotnienie może prowadzić do nadmiernego zagęszczenia gleby, które wpłynie negatywnie na rozwój i plonowanie plantacji.
Najpopularniejsze odmiany pszenicy jarej
Ciągły rozwój genetyczny hodowców i tworzenie nowych odmian umożliwia pojawianie się materiału siewnego przystosowanego coraz ściślej pod ogromne wymagania rolników. Na rynku materiału siewnego znajduję się duża ilość odmian o różnych parametrach jakościowych, zdrowotnych, tolerujących niekorzystne warunki glebowe. Rolnik dokonując wyboru odmiany musi zapoznać się ściśle z jej kartą charakterystyki i dokonać najbardziej pasującego do jego gospodarstwa wyboru. Najpopularniejsze odmiany charakteryzują się wysoką plennością, zdrowotnością, odpornością na wyleganie oraz elastycznością pod względem warunków glebowych.
W ostatnich latach najpopularniejszymi odmianami pszenic wybieranymi przez rolników są: Arabella, Goplana, Tybalt, Harenda.
1. Arabella
- Pszenica o bardzo wysokich parametrach jakościowych ziarna
- Wysoki potencjał plonowania
- Odznacza się dużą tolerancją na zakwaszenie gleby
- Wcześnie się kłosi i dojrzewa
- Posiada dobrą zawartość białka i glutenu
- Charakteryzuję się dobra odpornością przed chorobami grzybowymi
2. Goplana
- Odznacza się wysokimi plonami w latach suchych
- Posiada wysoką masę 1000 ziaren
- Odmiana o wysokiej klasie jakości A/E
- Podwyższona tolerancja na niskie pH gleby
- Bardzo dobra odporność na choroby grzybowe
3. Tybalt
- Odmiana przewódkowa
- Należy do pszenic jakościowych z grupy A
- Posiada grube i dobrze wyrównane ziarno
- Późny termin kłoszenia i dojrzewania
- Jest to odmiana niska o sztywnej słomie i dobrej odporności na wyleganie
- Charakteryzuje się odpornością na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego i rdzę brunatną
4. Harenda
- Odmiana średniowczesna
- Odmiana przewódkowa
- Posiada dobrą wartość technologiczną ziarna: wysoka MTZ, dobre wyrównanie i gęstość ziarna
- Rośliny średnio-wysokie o bardzo dobrej odporności na wyleganie
- Charakteryzuje się dużą tolerancją na zakwaszenie gleby
- Toleruje gleby średnie
- Posiada dobrą odporność na choroby