do kasy suma: 0,00 zł
14 dni na zwrot produktów
Opcje przeglądania

PSZENICA JARA

Jest to pszenica mniej popularna od formy ozimej ze względu na większą zawodność w plonowaniu. Jej plusem jest większa wartość jakościowa ziarna, które jest przeznaczane przeważnie na cele młynarskie. Pszenica jara posiada wysokie wymagania wodne ze względu na słabo rozwinięty system korzeniowy, który w czasie długo panującej suszy nie jest w stanie zaspokoić potrzeb roślin w wodę. Pszenica jara powinna być wysiewana jak najwcześniej ponieważ, toleruje przymrozki, a wczesne siewy umożliwiają prawidłowe rozkrzewienie rośliny oraz zbudowanie silnego systemu korzeniowego pszenicy jarej. W ostatnich latach coraz popularniejsze jest traktowanie pszenicy jarej jako przewódki i wysiewanie jej w terminach późnej jesieni lub łagodnej zimy. Zwiększa to jej odporność na sytuacje z niedoborami wody oraz wpływa pozytywnie na plonowanie pszenicy jarej.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Dlaczego warto wybrać nasiona pszenicy jarej do siewu?

Wybór pszenicy jarej do siewu daje dużą elastyczność w terminie siewu. Jej możliwości termiczne umożliwienie prowadzenie klasycznego siewu wiosną oraz coraz popularniejszego w ostatnich latach siewu przewódkowego umożliwia rozłożenie prac w sezonie prac polowych. Ponadto jest to roślina, którą bez problemu można wysiewać po późno zbieranych z pola przedplonach takich jak buraki cukrowe czy kukurydza. Dobrze radzi sobie również po uprawie roślin motylkowych, ziemniaków czy rzepaku. Spadek plonowania jest odczuwalny w przypadku uprawy po zbożach z wyłączeniem owsa, którego uprawa ma znaczenie sanitarne da gleby. Istotnym plusem w siewie pszenicy jarej jest pozyskiwanie ziarna o wysokiej jakości, które jest chętnie pożądane przez zakłady młynarskie, i za które rolnik może uzyskać wyższą cenę. 

Pszenica jara - zalecenia agrotechniczne

Uprawę gleby pod pszenicę jarą powinno się zacząć od uprawy głębokiej np. orka zimowa. Następnie należy zadbać o zaopatrzenie gleby w składniki pokarmowe. Jedna tona ziarna pszenicy jarej wraz ze słomą pobiera z gleby 28-30 kg azot, 12 kg fosforu, 22 kg potasu, 6 kg wapnia i 4 kg magnezu. Stosując nawożenie należy zbilansować je z ilością składników znajdujących się w glebie. Przed siewem należy starannie przygotować glebę, a następnie wykonać siew na głębokość 2-3 cm. Gęstość siewu pszenicy jarej zależy ściśle od odmiany. Średnio waha się ona w przedziale 400-450 szt/m². Nie warto zbyt mocno opóźniać siewu ponieważ, zazwyczaj wpływa to na spadek plonów. Wykonując przedsiewną uprawę gleby i siew warto zwrócić uwagę na uwilgotnienie gleby. Zbyt duże uwilgotnienie może prowadzić do nadmiernego zagęszczenia gleby, które wpłynie negatywnie na rozwój i plonowanie plantacji.

Najpopularniejsze odmiany pszenicy jarej

Ciągły rozwój genetyczny hodowców i tworzenie nowych odmian umożliwia pojawianie się materiału siewnego przystosowanego coraz ściślej pod ogromne wymagania rolników. Na rynku materiału siewnego znajduję się duża ilość odmian o różnych parametrach jakościowych, zdrowotnych, tolerujących niekorzystne warunki glebowe. Rolnik dokonując wyboru odmiany musi zapoznać się ściśle z jej kartą charakterystyki i dokonać najbardziej pasującego do jego gospodarstwa wyboru. Najpopularniejsze odmiany charakteryzują się wysoką plennością, zdrowotnością, odpornością na wyleganie oraz elastycznością pod względem warunków glebowych.

W ostatnich latach najpopularniejszymi odmianami pszenic wybieranymi przez rolników są: Arabella, Goplana, Tybalt, Harenda.

1. Arabella

  • Pszenica o bardzo wysokich parametrach jakościowych ziarna
  • Wysoki potencjał plonowania 
  • Odznacza się dużą tolerancją na zakwaszenie gleby
  • Wcześnie się kłosi i dojrzewa
  • Posiada dobrą zawartość białka i glutenu
  • Charakteryzuję się dobra odpornością przed chorobami grzybowymi

2. Goplana

  • Odznacza się wysokimi plonami w latach suchych
  • Posiada wysoką masę 1000 ziaren
  • Odmiana o wysokiej klasie jakości A/E
  • Podwyższona tolerancja na niskie pH gleby
  • Bardzo dobra odporność na choroby grzybowe

3. Tybalt

  • Odmiana przewódkowa
  • Należy do pszenic jakościowych z grupy A
  • Posiada grube i dobrze wyrównane ziarno
  • Późny termin kłoszenia i dojrzewania
  • Jest to odmiana niska o sztywnej słomie i dobrej odporności na wyleganie
  • Charakteryzuje się odpornością na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego i rdzę brunatną

4. Harenda

  • Odmiana średniowczesna
  • Odmiana przewódkowa
  • Posiada dobrą wartość technologiczną ziarna: wysoka MTZ, dobre wyrównanie i gęstość ziarna
  • Rośliny średnio-wysokie o bardzo dobrej odporności na wyleganie
  • Charakteryzuje się dużą tolerancją na zakwaszenie gleby
  • Toleruje gleby średnie
  • Posiada dobrą odporność na choroby
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl