do kasy suma: 0,00 zł
14 dni na zwrot produktów
Opcje przeglądania
Dostępność

PSZENŻYTO JARE

Czy warto siać nasiona pszenżyta jarego? 

W Polsce znajduje się ponad 1/3 pszenżyta uprawianego na świecie. Pszenżyto jare stanowi nie wielką cześć tej ilości. Pszenżyto toleruje gleby zakwaszone i słabsze bardziej niż pszenica i jęczmień jary. Poprzez swój rozbudowany system korzeniowy może pobierać składniki z głębszych warstw gleby. Pszenżyto jare nie jest rośliną posiadającą duże wymagania. Największym problemem w uprawie pszenżyta jarego ograniczającym plony jest częsty brak opadów w okresie wegetacji. Ziarno przeznaczane jest głównie na pasze dla bydła i trzody chlewnej. Ma również swoje zastosowanie w przemyśle piwowarskim i spirytusowym. 

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Pszenżyto jare - kiedy i jak siać?

Jest ono jest jednym ze zbóż jarych o najdłuższym okresie wegetacyjnym, dlatego nie zaleca się opóźniać terminu jego wysiewu. 
Siew powinien odbywać się w warunkach optymalnych, kiedy temperatura gleby odpowiednio się nagrzeje oraz będą panowały takie warunki wodne, aby bez problemu można było wykonać uprawki przedsiewne i siew. Okres siewu przypada na czas połowy marca i trwa do pierwszej dekady kwietnia. Istnieje możliwość wysiewu nasion pszenżyta również jako przewódka czyli w terminie późnej jesieni lub przy sprzyjających warunkach w okresie zimowym. Taki siew zapewnia lepsze rozkrzewienie roślin oraz wykorzystanie wody glebowej pozostającej po zimie.
 
Siew pszenżyta powinna poprzedzać staranna uprawa gleby oraz nawożenie gleby ściśle dostosowane do założonego plonu, który chcemy uzyskać. 
Nasiona powinny być wysiewane na głębokość 3-4 cm.  Zalecana norma wysiewu waha się w zależności od odmiany w granicach 400-500 szt./m2. 
Dobrymi przedplonami dla uprawy pszenżyta są rośliny strączkowe, okopowe, rzepak. Powinno unikać się siewu po przedplonach zbożowych ze względu na wyższą możliwość porażenia chorobami grzybowymi. 
 

Zagrożenia w uprawie pszenżyta 

Najważniejszym czynnikiem ograniczającym plonowanie jest niedobór wody od fazy strzelania w źdźbło do fazy kłoszenia. Kolejnymi czynnikami silnie wpływającymi na plon jest porażenie chorobami grzybowymi. Do najważniejszych chorób pszenżyta należą: mączniak prawdziwy, choroby podstawy źdźbła, rdza żółta, brunatna plamistość liści i septoriozy. Wybierając odmiany do siewu należy kierować się odpornością odmian na te choroby oraz postawić na środki ochrony roślin, które będą przed nimi chronić. Trzecim czynnikiem wpływającym na obniżkę plonu jest niski poziom pH gleby. Pszenżyto jare jest rośliną, która toleruje niski odczyn gleby, lecz trzeba sobie zdać sprawę, że tylko przy optymalnym pH 6,0-6,5 rośliny mogą w pełni pobierać składniki pokarmowe i dać maksymalny plon.

Jaką odmianę pszenżyta jarego wybrać do siewu?

Pszenżyto jare jest wysiewane zazwyczaj na stanowiskach, na których inne rośliny jare mogą sobie nie poradzić. Warto więc wybrać odmianę dostosowaną do takich warunków, aby zebrać jak najobfitsze plony. Należy w pierwszej chwili zwrócić uwagę na potencjał plonowania danej odmiany. Wysoki potencjał plonowania gwarantuje nam, że jeżeli wysiejemy daną odmianę na stanowiskach dobrych i zadbamy odpowiednio o jej wzrost to osiągniemy wysoki plon. Drugą istotną cechą, na którą trzeba zwrócić uwagę jest dostosowanie do trudnych stanowisk glebowych i niekorzystnych warunków pogodowych szczególnie mowa o suszy. Na glebach o nieuregulowanym pH należy wybrać odmiany, które posiadają tolerancje na to zjawisko. Kolejnym czynnikiem jest odporność na choroby grzybowe. Uzyskując informacje o odporność na poszczególne patogeny rolnik może podjąć decyzje i dostosować program ochrony roślin do swojej uprawy. 

Sprawdzone odmiany pszenżyta jarego: Dublet, Mamut, Hugo, Sopot, Argus.

1. Dublet:

  • charakteryzuje się wysoką plennością
  • posiada wysoką odporność na choroby grzybowe 
  • odmiana o dużym, dobrze wyrównanym ziarnie
  • odmian przewódkowa

2. Mamut:

  • stabilnie i wysoko plonuje we wszystkich rejonach Polski
  • posiada wysoką odporność na mączniaka prawdziwego, rynchosporiozę, choroby podstawy źdźbła, rdzę brunatną i żółtą oraz brunatną plamistość liści
  • ziarno charakteryzuję się wysokim wyrównaniem, dużą gęstością oraz wysoką masą tysiąca ziaren
  • toleruje zakwaszone stanowiska - polecane do uprawy na słabszych stanowiskach. 
  • posiada bardzo dobrą odporność na wyleganie
  • odmiana przewódkowa

3. Hugo:

  • posiada najwyższą odporność na septoriozę plew i DTR wśród zarejestrowanych odmian
  • posiada wysoką MTZ
  • przeznaczone na niskie wymagania glebowe
  • ziarno dobrze wyrównane
  • bardzo dobra odmiana przewódkowa

4. Sopot:

  • charakteryzuje się rekordową plennością w technologii ekstensywnej jak i intensywnej
  • najkrótsze pszenżyto zarejestrowane w Polsce
  • bardzo dobra odporność na choroby
  • bardzo dobrze nadaje się do siewów po kukurydzy zbieranej na ziarno
  • najwyższa odporność na wyleganie
  • zawiera ziarno o średniej grubości i wysokiej zawartości białka
  • odmiana przewódkowa

5. Argus:

  • odmiana wczesna.
  • charakteryzuje się dużym wigorem wiosennym.
  • dobra odporność na wyleganie.
  • odporny na choroby.
  • doskonała przewódka.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl